O savezu

 

POVIJEST SAVEZA

 

Skijaški savez Herceg Bosne osnovan je 16.09.2004 godine rješenjem Federalnog ministarstva pravde br. 04-05-2-774/04. 

Osnivači skijaškog saveza su bili: Skijaški klubovi: 1.S.K. Blidinje Čvrsnica, 2. S.K.Gorica Grude; 3. S.K.Mostar- Mostar ; 4. S.K.Široki Brijeg. Prva konstituirajuća sjednica je bila u prostorijama ski kluba Blidinje u skijaškom centru Risovac-Blidinje. Prvi predsjednik je bio g. Mario Mikulić, a tajnik Tomislav Naletilć. U samom startu nosilac svih aktivnosti je bio uglavnom Skijaški klub Blidinje Čvrsnica , a ostali su se klubovi uključivali u skladu sa svojim mogućnostima. 

Posao je uglavnom bio vezan za animiranje djece za skijanje - po školama , te okupljanje učitelja skijanja i održavanje škola skijanja u zimskom raspustu. Kao rezultat aktivnosti je i organizacija Prvog otvorenog skijaškog prvenstva Herceg Bosne u disciplini Veleslalom za sve kategorije uključujući i veterane koje je održano 2006 godine na Čvrsnici. Želja osnivača Skijaškog saveza Herceg Bosne je bila da se u isti uključe svi klubovi sa većinskih Hrvatskih prostora, kako bi što bolje mogli artikulirati svoje interese i preko istog ravnopravno učestvovati u radu krovnog skijaškog saveza BiH. Isto je realizirano na Skupštini skijaškog saveza Herceg Bosne koja je održana 04.04.2009 godine u Porzoru-Rami. Na toj skupštini Skijaškom savezu je pristupilo još 7 skijaških klubova i to : 1. S.K.Striž Tomislavgrad; 2. S.K. Stožer Kupres; 3.S.K.Vran Kamen Fojnica ; 4.S.K.Ranča Jajce ; 5.S.-K.Idovac Rama ; 6. S.K. Raduša G.Vakuf- Uskoplje ; 7 S.K. Livno .

Nakon ovog sastanka Skijaški savez Herceg Bosne je činilo ukupno 11 klubova.

Na skupštini je imenovano novo rukovodstvo i upravni odbor. Za predsjednika je izabran- Rade Bošnjak; podpredsjednika Goran Šola i tajnika Marko Bošnjak. 

Na sljedećem sastanku koji je održan 15.04.09. u Mostaru između ostalog izabrana je Natjecateljska, sudačka i Satus komisija koje su bile dužne svaka iz svog djelokruga da urade pravilnike o radu. 

Osim ovoga usvojen je i plan rada za sezonu 2009-10. 

Planom je predviđeno:

da se u ljetnom periodu održi otvoreno prvenstvo herceg Bosne u Inline alpin slalomu (rolanju). U okviru tog prvenstva je veoma uspješno održano 7 utrka( u 7 gradova ) i na svakoj utrci učešće je uzelo više od 80-ero djece iz 15 klubova iz BiH i Hrvatske.

- u zimskom periodu je planirano da se jedna državna utrka u skijanju vozi u okviru Otvorenog prvenstva HB kao i da se održi promotivna utrka za veterane. Jedan od glavnih ciljeva je da u okviru rekonstruiranog Skijaškog saveza BiH kao jedna od članica budemo jednaki u svakom pogledu i participiramo podjednako u svim tijelima saveza. 

Ispred članica skijaškog saveza Herceg Bosne (11 klubova) za državne utrke u BiH u alpskim disciplinama za sezonu 2009-10 prijavljeno je 120 djece.